vissza a konyhabútor oldalra

Tervezzünk jól használható konyhát!

Jól átgondolt, tudatos döntésekkel olyan konyhát állíthat össze , ahol egyszerű főzni, kellemes tartózkodni és ahová egy fárasztó nap után is jó megérkezni. A gondos, átgondolt tervezés növeli a konyha használhatóságát.
A konyha mérete:
Először azt kell meghatároznunk, hogy milyen nagyságú legyen a konyhabútor. Ezt a főzési szokások is meghatározzák, valamint attól is függ, hogy kívánunk-e benne valamilyen étkezőhelyet kialakítani netán étkezőnek is használjuk egyben. Arra viszont ügyelni kell, hogy az étkezőhely a konyhai funkciókat nem akadályozhatja. Legyen bármilyen az életmódunk és az étkezési szokásaink a konyhánk mérete természetesen behatárolja lehetőségeinket, de ezeket az adottságokat is többféleképpen lehet kihasználni. A munkaterületek kialakításakor vegyük figyelembe a főzés munkafázisainak sorrendjét

A konyha tervezése

Egy jól beépített konyha időt és energiát takarít meg nekünk. E konyhának jellegzetessége, a munkafolyamatoknak megfelelő sorrend a különböző bútorok, gépek és kiegészítők között. Minél kisebb a konyha területe, annál fontosabb a helyes elrendezése, hogy a munkafázisok ne keresztezzék egymást. Egy korszerű konyhában az ételkészítés folyamatának sorrendjében helyezkednek el a munkaterületek , a méretek pedig a tulajdonos testméreteihez alkalmazkodik. Ha végiggondoljuk a konyhai munka menetét :élelmiszertárolás, a főzés-sütés és a mosogatás, rögtön előttünk van a konyha helyes elrendezése.

Az előkészítő asztalon tisztítjuk az élelmiszert. Ha a tisztítással végeztünk, kezdődhet az igazi előkészítés, melyhez jó ha van egy nagyobb munkaterületünk. Közvetlenül mellette van szükség a mosogatóra, ahol leöblítjük, áztatjuk a nyers élelmiszereket. Az mosogatáshoz a kétaknás mosogató az ideális. Praktikus, ha a mosogató alatt tartjuk a szemetesvödröt. A mosogató másik oldalán van szükség arra a helyre, ahol az előkészített alapanyagokat összeállítjuk. Praktikus ha jól hozzáférhető helyen vannak a naponta használatos anyagok, fűszerek és a főzőedények.

Az előkészítő munkaterület mellet van maga a tűzhely, a sütő. A főzés után amikor elkészült az étel, a tálalásnak is külön helyet célszerű biztosítani, mielőtt még az asztalra kerülne. Ha elfogyasztottuk a menüt, már csak a takarítás van hátra.Elég tehát követni az élelmiszerek útját a bevásárlástól az étkezőasztalig, máris megvan a helyes sorrend: hűtő, mosogató, sütő.

A konyha használata

Nem csupán a konyhabútor, hanem a konyha egészének kialakítása, a ház lakóinak életvitelét, ízlésvilágát tükrözi. Az amerikai konyha a családias légkör és a vendégszeretet jele, hisz a nyitott konyhában főzés közben sem kényszerül az ember elkülönülni családjától vagy vendégeitől. Hátránya az ételszag korlátlan terjedése. Tágas, nagy konyhákba gyakran terveznek be főzőszigetet. A sziget mindamellett, hogy praktikus is, látványos, dekoratív eleme lehet minden nagy konyhának. Ha főzőegységet nem telepítünk bele, térelválasztóként is funkcionálhat a konyha és az étkező között.

Miből legyen a konyhabútor?

A konyha stílusa tehát meghatározza, hogy milyen anyagokat építenek be. Sokan kedvelik a természeteset, és ragaszkodnak ahhoz, hogy egész konyhabútoruk fából készüljön. A korpusz és a belső polcok általában bútorlapból készülnek. Előnye a fával szemben az, hogy nem vetemedik, nem deformálódik. Ez nagyon fontos a konyhában, ahol a főzés miatt gyakran magas a páratartalom. A konyhabútor ajtaja sok esetben készül un. MDF-lapból. Az MDF ugyanúgy megmunkálható, mint a természetes fa, felülete fóliázható, különböző színre festhető.

A munkalap

A hagyományos, laminált munkalapok számtalan színben és mintázatban kaphatók. Többnyire a dekorpultok az elerjedtek, márvány, vagy gránit mintával. A vastag lap lefuthat az oldalra, keretet adva az alsó résznek. Alumínium, akril, tömör fa vagy egyéb, kombinált élzárás ültethető be a pult élébe, akár ívesen is. Emellett természetes kőlapot is választhatunk, mint amilyen a márvány vagy a gránit. A márvány nem alkalmas konyhai munkapultnak, mert nagyon kényes, felületének minden savas és lúgos kémhatás árt, és minden karcolás meglátszik rajta. Munkalapként gyakran alkalmazzák a gránitot is, amely a márvánnyal ellentétben nem szívja magába a foltokat. A gránit gyakorlatilag örök életű. Kemény szerkezete, sav- és lúgálló tulajdonságai teszik alkalmassá konyhai használatra. Modern és klasszikus konyhába egyaránt beépíthető.

Az akril munkalap előnye, hogy látványa egyöntetű, simításra sem érződik semmi, mert fuga nélkül toldható, vagyis azonos anyaggal hegesztik össze a toldásnál. Mivel teljes keresztmetszetében homogén, sérülés esetén egyszerűbben felújítható. Mosogatómedencét is kialakíthatnak belőle.

Tömörfa munkalapot viszonylag ritkán látunk beépítve, mert a hőmérséklet ingadozása, a magas páratartalom, a víz hatására a fa vetemedhet, repedhet, kiszáradhat.

A csempével burkolt munkapult nagyon mutatós, de sok bosszúságot okozhat, a fuga szenyeződése. A csempeburkolatot vastag rétegelt lemezre, vagy OSB-re érdemes ragasztani, így hosszú életű lesz a munkalap.

A gépek helyének kialakítása

Ma már természetes, hogy a legtöbb gépet beépítjük a konyhabútorba. A beépíthető sütők mérete azonos. Míg a különálló hűtők a hátulján, a beépíthető hűtő az erre előre kialakított lábazati részen szellőzik. Amennyiben bútorlapok közé építjük az önálló hűtőszekrényt, gondoskodni kell a levegő szabad cirkulácójáról. A gáz és kerámia főzőlapok beépítése bárhová lehtséges. Konyhai páraelszívó tervezésénél fontos, hogy a kivezető cső minél kevesebb helyen törjön meg. A mosogatógépet általában a mosogatótálca mellé telepítik, szennyvizét annak a szifonjába vezetik el.

vissza a konyhabútor oldalra

A bútorok méretezése

A konyhabútorok kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, csak akkor lehet számunkra kényelmes és praktikus, ha a bútorok szélességi, magassági méretei, a polcok, fiókok helye az emberi testméreteknek, a munkához kapcsolódó mozdulatoknak, az úgynevezett ergonómiai követelményeknek megfelelnek. A munkalap magassága: 80-90 cm, de ez testmagasságtól is függ, a lábazat minimum 10 cm magas és 5 cm-rel visszaálló kell, hogy legyen, mivel a pult előtt dolgozó lábfeje így fér el kényelmesen.

 • Az alsó és felső szekrény közti távolság: 40-45cm.
 • Felső szekrény magassága akkor megfelelő, ha a földön állva kényelmesen elérjük a felső polcot, ez általában 170-190 cm magasan lehet, a legalsó polc pedig 15 cm magasan a padló síkja felett. A tűzhely fölött szabadon hagyandó rész magassága: 60 cm, ha van páraelszívó, 75 cm.
 • A tűzhely előtti terület 110 cm, a lenyitható ajtóval rendelkező sütők miatt azonban 120-140 cm lenne az ideális távolság, hogy kényelmesen ki tudjuk nyitni az ajtaját.
 • A szembenálló szekrények közti terület: 110 cm.
 • Az asztallap és az alsó szekrények 60 cm-es mélységmérete a tűzhely, a mosogatógép méretéhez igazodik.
 • A falra szerelhető felső szekrények mélységmérete 26-30 cm. Ez elegendő az étkezőedények elhelyezésére és nem zavarja az előtte dolgozót. A magasságméret 30-90 cm.
 • A konyhabútorok szélességméretei általában a 10 és 15 többszörösei, vagyis20, 30, 40, 50, 60, 80, 90, 100 cm-es elemek.
 • A tűzhely mindkét oldalán érdemes legalább 20-40 cm szabad felületet biztosítani a munkalapon.
 • A mosogató és a tűzhely között legyen legalább 80 cm távolság.
 • A beépített konyha elrendezési formái

  Mérettől, formától, a nyílászárók helyétől függően változhat egy konyha elrendezése. Annak ellenére, hogy számtalan variációs lehetőség létezik, vannak fő elrendezési formák, melyeket általában alkalmazunk. Ezek az egysoros, a kétsoros (egymással szemben lévő), L-alakú, U-alakú, a G-alakú, és a szigetes konyha kialakítások.

 • 1. Egysoros konyha
 • Itt a bútorelemek és a gépek sorban helyezkednek el a fal mentén. Előnye, hogy minden vezeték egy falra kerül és csak ezt a falat csempézni. Azonban sokat kell ide-oda rohangálni a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény között. Ezt a hosszúkás, nem elég széles konyhák kialakításánál célszerű alkalmazni. Pl.a helyiség minimum szélessége 180 cm melyből 60 cm a konyhaszekrény mélysége és 100 cm kell a kényelmes közlekedéshez.

 • 2. Kétsoros konyha
 • Két soros konyha párhuzamos falai mentén elrendezett szekrényekkel viszonylag kis helyigényű variáció. A helyiség minimum szélessége 240 cm kell, hogy legyen. Előnye, hogy a konyhai tevékenységek végzése közben nem kell nagy területet bejárni, el tudjuk különíteni a tisztítási és főzési fázist. A kétsoros elrendezés ugyan több tároló helyet biztosít, de a konyhafolyamat megszakítását okozza. Célszerű, ha egy oldalra kerül a mosogató és a tűzhely, és a másik oldalon kap helyet a munkafelület és tároló helyek.

 • 3. L-alakú konyha
 • Ebben az elrendezésben, mint azt a neve is mutatja, L-alakban helyezkednek el a konyhaszekrények. Az egyik leggyakoribb elrendezés, itt már kiszélesedik a rendelkezésünkre álló munkatér, ahol az elemek két, egymásra merőleges fal mentén helyezkednek el. A tipikus megoldás mikor a hűtő az "L" alak egyik végében foglal helyet, a tűzhely a másikban, a mosogató pedig középre kerül. Az ilyen konyha kényelemes munkaterületet ad.

 • 4. U-alakú konyha
 • U alakú konyha az előző kettő keveréke, mivel megtalálható benne a párhuzamosság és a sarokelem is. Ha kis konyhánk van ez a legjobb elrendezési forma. Az U-alakú konyhában körben vannak a fontos funkciók és minden kéznél van, a tárolás - előkészítés - főzés - mosogatáshoz. Ennél a megoldásnál sok tárolóhely nyerhető a sarokszekrényekkel.

 • 5. G-alakú konyha
 • A praktikus U alakot még egy "félszigettel", toldják meg. Ez a benyúló pult mindkét oldalról használható akár étkezőhelyként. Hátránya, hogy csak nagy alapterületű konyháknál jöhet szóba.

 • 6. A sziget
 • Szintén a nagy konyhák megoldása, egy kis sziget kialakítása, ami plusz munkafelületet vagy tárolási lehetőséget jelent, de étkező pultként is funkcionálhat.

  Mosogató

  A mosogató lehet egy vagy kétmedencés, különböző medenceméretekkel. Anyaga leginkább rozsdamentes acél de készülhet műkőből is. A mosogatógépet érdemes a mosogató közelében elhelyezni.

  Világítás

  A legjobb megoldás, ha a természetes fény szemből világítja meg a munkafelületet. Amennyiben ez nem kivitelezhető, nagyon fontos, hogy a munkalapot, és a mosogatót jól megvilágítsuk. Erre alkalmas a felső szekrények alsó síkjára szerelt rejtett világítás. Fontos a munkafelületek árnyékmentes megvilágítása, úgy, hogy a fény a munkalapra, mosogatóra irányuljon. Kedvelt megoldás a felső szekrénysor koronájába beépített spot lámpasor.

  Akárhogy is döntünk konyhánk tervezésekor a legfontosabb az, hogy praktikus, kényelmes, jól működő és egyéni konyhát teremtsünk, ahol mindig jól érezzük magunkat.

  vissza a konyhabútor oldalra

   

   

  Magyar Honlap Linkek

  Hun-Web
Katalógus és Kereső